Objave

Povsod je lepo, a doma je najlepše

Slika
     Čeprav bi rade še malo ostale v Franciji, danes potujemo proti domu. Zgodaj zjutraj je močno deževalo, vendar smo imele srečo, saj je ravno pojenjalo, ko smo se odpravile iz hotela. Ob 10.45 bomo letele v Frankfurt, od tam pa v Trst in z Goopti nazaj proti Ljubljani. Upamo, da nas na letalu ne bo preveč premetavalo, saj je vreme še vedno precej nestabilno. Prispele bomo šele proti večeru. Ana o izmenjavi pravi: hvaležna sem za to izkušnjo. Bila je nekaj nepozabnega in ob priložnosti se še kdaj vrnem v Francijo. Patricia: bilo je zelo fino, lahko bi ostala še dalj časa, ampak moram novim dogodivščinam naproti. P.s.: naučite se Francosko, če želite potovati v Francijo. ;)  Maja: nora izkušnja! Naučila sem se zelo veliko in zgradila sem samozavest pri delu in v življenju. Ustvarila sem veliko novih prijateljstev iz Francije. Upam, da obdržimo stike in se še kdaj vidimo. P.s.: see you soon?! :) Mojca: zelo lepa izkušnja, veliko sem se naučila. Najbolj pa so mi bili všeč naši popoldans

Coupe du monde de la pâtisserie

Slika
Pa smo dočakali težko pričakovan dan! Danes smo odšle na sejem Sirha Lyon, kjer se je odvijal finale svetovnega pokala v slaščičarstvu. Od hotela smo se odpravile z avtobusom in nato s tramvajem, saj je Lyon zelo veliko mesto.  Najprej smo si ogledale tekmovanje v kategoriji zmrznjene sladice. Danes so nastopale ekipe iz Čila, Alžirije, Mehike, Švice in Italije. Italjani so bili že od začetka zelo zagreti, še zlasti njihovi navijači, saj so naredili pravo tekmovalno vzdušje. Kasneje so tekmovali tudi v pripravi restavracijskih sladic. Zadnja naloga je bila sestavljanje mogočnih figur iz čokolade in sladkorja. Med vmesnim časom smo se sprehodile po velikem sejmišču, ki mu kar ni bilo konca. Tukaj so se predstavljali ponudniki različne opreme za gostinstvo (od nožev, oblačil, krožnikov, konvekcijskih in drugih pečic…).   Prišli so različni proizvajalciu čokolade, vanilije, sadnih pirejev, praškov…  Maji so bile najbolj všeč razstavljene sladice, Ana in Stela sta se zaljubili v  japonske

Zadnji delovni dan

Slika
       Danes je bil dolg in naporen dan zato se javljamo le na kratko. Zjutraj smo še zadnjič odšle na delo. Izdelovale smo približno enake izdelke kot prejšnji teden z razliko, da smo bile vse malo žalostne saj smo se morale od prijaznih sodelavcev na koncu dela tudi posloviti.        Ko smo vse zaključile,   smo se zbrale pred apartmajem, kjer smo v avto naložile torbe ter kovčke. Odpravile smo se na pot do hotela v  Lyonu,  vmes pa smo se vstavile še v trgovini. Zvečer smo hitro odšle spat ker nas jutri čaka pomemben dan, gremo namreč na sejem SIRHA LYON, kjer se bo med drugim odvijalo tudi eno največjih slaščičarskih tekmovanj - Coupe du Monde de la Patisserie! Pozdravček, Patricia, Ana, Mojca, Stela in Maja  

Stressed is desserts spelled backwards

Slika
     Pri Patricii in Steli je bilo danes veliko dela. Zjutraj smo naredili vse sladice za 5 različnih lokacij. Pripravljali smo jagodne, malinove in borovničeve pite, breskve. Sedaj se že toliko znajdeva, da iz njihovih seznamov ugotoviva, koliko katerih vrst peciva mora priti do posamezne lokacije. Kasneje sva delali Brivoise pite (mandljevo krhko testo, nadev z vanili kremo in mandlji, borovnice in na vrhu beljakova masa s sladkorjem in mandlji). To so zelo okusne pite, ki veljajo za hišno specialiteto. Natehtali smo sestavine za čokoladno kremo in paljeno testo. Naredili sva 3 različne fondante, tako imenujejo preliv za eklerje (kavnega, vanili in čokoladnega). Brizgali smo paljeno testo (eklerje in več vrst princesk). Če pri pripravi makronov tukaj ne komplicirajo, so pri brizganju eklerjev in princesk zelooo natančni. Iz krhkega testa smo pripravljali borovničeve žepke.      Zjutraj sta Mojca in Ana okraševali tortice. Izdelali sta pasjonkino kremo ter ganaš. Mojca je pomagala

Don't worry, be happy

Slika
Patricia in Stela sta danes delali veliko raznovrstnih sladic, počasi so ju že sprejeli in videli, da zelo dobro delata in da jima lahko zaupajo. Vsako jutro poteka izdaja sladic. Pripravljali sta pite 3 vrst – jagodne, z mešanim sadjem in borovničeve. Nato sta izdolbli polovičke za breskve in jih napolnili z vanilijevo kremo, premazali, dali v kristalni sladkor in dekorirali. Za tem sta napolnili makrone z vanilijevim ganachem, ki sta ga naredili včeraj. Naredili sta še nekaj novega, saj ga je zmanjkalo. Z vodno žago sta razrezali raznovrstne (že zmrznjene) rezine in jih zlagali v modelčke. Takšen strojen način rezanja je zelo precizen, prihrani čas in daje odličen rezultat – na popolnoma enake koščke zrezana torta ali rezina. V program vpišeš kakšne oblike kosov želiš in nato gledaš, kako s pomočjo močnega in tankega vodnega curka stroj razreže torto. Sledila je priprava mandljevih pit in ponovno polnjenje makronov. Za konec sta polnili večje rezine s čokoladnim in vanilijevim mousso